Nu lyfter vi trafiksäkerheten tillsammans
Välkommen till FOI-projektet Systematiskt trafiksäkerhetsarbete på lokal nivå: Trafiksäkerhetslyftet och trafiksäkerhetskultur i kommunerna. På denna webbplats samlar vi information om projektet av relevans för kommuner och de aktörer som vi samverkar med genom projektet.

Kommuner sökes för medverkan
I forskningsprojektet "Systematiskt trafiksäkerhetsarbete på lokal nivå: Trafiksäkerhetslyftet och trafiksäkerhetskultur i kommunerna" söker vi kommuner. Det finns två möjligheter för medverkan i projektet.
1. Genomföra trafiksäkerhetslyftet
Vi söker 10–15 kommuner som vill använda hela eller delar av stödet i Trafiksäkerhetslyftet. Medverkande kommuner utser person/arbetsgrupp som svarar för att leda genomförandet i kommunen. Kommunerna ges coachning i grupp av projektet och möjlighet till erfarenhetsutbyte med andra kommuner. Genom medverkan i projektet ingår även att delta i utvärdering av Trafiksäkerhetslyftet och att göra en enkätbaserad mätning av trafiksäkerhetskulturen i kommunen vid två tillfällen. Hör av dig till oss för mer information och för att anmäla intresse att medverka.
2. Delta i seminarieserie
Alla kommuner (inte bara de som medverkar ovan) bjuds in till att delta i en seminarieserie (digital) om trafiksäkerhet med utgångspunkt i kommunalt trafiksäkerhetsarbete. Totalt planeras fyra seminarietillfällen som utgår från de olika roller/påverkansmöjligheter som kommuner har. Hör av dig till oss så skriver vi upp dig på projektets sändlista där inbjudan kommer.
Beskrivning av projektet
Varje år skadas 7000 personer allvarligt i vägtrafiken och många är gående och cyklister. Insatser på lokal nivå, inte minst genom kommuner, är viktiga för en trafiksäkerhetsutveckling i linje med etappmålet för trafiksäkerheten till år 2030. Detta är insatser som generellt också främjar aktiv mobilitet genom att göra det mer tryggt, säkert och attraktivt att gå och cykla.
Vi behöver göra mer för trafiksäkerheten och för det är Nollvisionen en grund. Men vi behöver också arbeta med trafiksäkerhet utifrån andra samhällsutmaningar: klimat, lokala luftföroreningar och buller, fysisk aktivitet, social inkludering och rättvisa, och så vidare. Vi behöver, med andra ord, ett hållbart trafiksäkerhetslyft i linje med Agenda 2030, Stockholmsdeklarationen och Marrakechdeklarationen.
Det finns flera sätt för kommuner att påverka trafiksäkerheten. De klassiska rollerna handlar om att vara väghållare, samhällsplanerare och påverkare av beteenden, men även påverkansmöjligheterna som arbetsgivare och upphandlare får alltmer uppmärksamhet. Som stöd i dessa olika roller har SKR och Trafikverket tagit fram Trafiksäkerhetslyftet, ett verktyg för systematiskt trafiksäkerhetsarbete i kommuner som baseras på forskning.
I detta projekt studeras hur användning av Trafiksäkerhetslyftet påverkar trafiksäkerhetskulturen och implementeringen av åtgärder för ökad trafiksäkerhet i svenska kommuner. Projektet bidrar till att flytta fram kunskapsfronten i ett område som får allt större uppmärksamhet i forskningen och på den globala arenan, nämligen trafiksäkerhetskultur, med fokus på svensk kontext och svenska samhällsaktörer som kommuner. Projektet är en fortsättning på tidigare studier om målintegrerande arbetssätt för trafiksäkerheten.
Projektet koordineras av Lunds universitet (LTH) Institutionen för Teknik och samhälle och drivs tillsammans med Trivector och Transportøkonomisk institutt (TØI). Projektet finansieras av Trafikverket genom FOI-portfölj Planera (TRV 2024/99621) och pågår under perioden 1 maj 2025 – 31 mars 2027. I projektet samverkar vi med kommuner, SKR, Trafikverket och andra aktörer.
Detta är Trafiksäkerhetslyftet
Trafiksäkerhetslyftet är ett verktyg för systematiskt trafiksäkerhetsarbete i kommuner framtaget av SKR och Trafikverket. Trafiksäkerhetslyftet innehåller ett självbedömningsformulär för trafiksäkerhetsarbetet i kommunen. Kommunen kan därutöver välja att genomföra olika moment i en dialogbaserad process där tjänstepersoner och beslutsfattare från olika delar av kommunen involveras. Trafiksäkerhetslyftet innehåller också åtta tematiska fördjupningar som ger vägledning och hänvisar till andra verktyg och handböcker.